1

Ekstirpacija Bartolinijeve žlezde

Usluge - intervencije

Ekstirpacija Bartolinijeve žlezde

Bartolinijeva žlezda je veličine zrna graška, smeštena sa obe strane velikih stidnih usana u donjoj trećini. Produkuje mukozni sekret koji se preko izvodnog kanala izlučuje u predeo trema vagine, neposredno uz himenalni prsten sa spoljašnje strane.
Prodor bakterija kroz izvodni kanal dovodi do njenog začepljenja ili opstrukcije, što uzrokuje nakupljanje gnojnog sadržaja, odnosno stvaranja apcesa Bartolinijeve želzde. Cistična promera može da bude veličine do 10 cm u prečniku, ispunjena sadržajem i bolna na dodir.

Blaže upale mogu spontatno da se povuku, u većini slučajeva dolazi do spontane rupture i drenaže sadržaja. Kada se formira apces, antibiotska terapija nema efekta, a osnovi terapijski postupak je incizija Bartolinijeve žlezde, što trenutno dovodi do olakšanja bolova i izlečenja.

U slučajevima da se tegobe i nakon incizije povrate više od 3 puta, preporučuje se ekscizija Bartolinijeve žlezde.
Ekscizija je intervencija koja podrazumeva kompletno vađenje ove žlezde. Obzirom da Bartolinijeve žlezde nisu jedine koje vlaže vaginu, njihovom ekscizijom ne remeti se lubrikacija u toku seksualnog odnosa.

Povezane usluge: