1

Trudnoća

FemmaHealth - Oblasti rada

Kontrola trudnoće

Trudnoća predstavlja posebno i jedinstveno iskustvo u životu svake žene i period u kome ona proživljanva brojne psihofizičke promene te ne čudi i njen naziv drugo stanje. Savremena mediciana podrazumeva da se svaka trudnoća kontroliše i pravilno vodi ne samo od njenog nastanka nago i njenog planiranja kako bi se predupredile sve moguće poteškoće i doprinelo ostvarivanju cilja – rađanja živog i zdravog potomstva.

Tokom trudnoće planirano je, sem prvog pregleda tokom koga se utvrđuje trudnoća, još četiri kontrolna pregleda, sa 16, 24, 28 i 32 nedelje, kao i četiri ultrazvučna pregleda. Tokom prvog se ultrazvučno utvrđuje trudnoća, a posle toga se beba kontroliše sa 12, 20 i 32. nedelje. Sem toga, potrebne su i laboratorijske kontrole.

Prva poseta lekaru je obično 2-4 nedelje posle poslednje menstruacije, što je 6-8 nedelja trudnoće. Tokom posete potrebno je da pomenete bolesti i alergije koje imate, da li ste skoro uzimali neke lekove ili bili bolesni, sve važnije bolesti u porodici, dosadašnje trudnoće i porođaje, njihov tok i ishod. Na samom početku trudnoće potrebno je da odredite svoju krvnu grupu i Rh faktor. Tokom ove posete utvrdiće se tačna starost trudnoće, odrediti verovatni datum porođaja i dati saveti o ponašanju tokom trudnoće, izmeriti pritisak i telesna masa. U slučaju da ste Rh negativni, potrebno je redovno kontrolisati antitela. Ukoliko postoji potreba, može se uraditi i pregled majčine krvi na različite infekcije (na primer, toksoplazmozu, rubelu, citomegalo virus, herpes, što se skraćeno naziva TORCH skrining).

Ukoliko za to postoji potreba, lekar može uraditi i pregled štitne žlezde, ginekološki pregled tokom koga će uzeti briseve – stepen vaginalne čistoće i PAPA bris, kao i uraditi kolposkopiju, ako ovi pregledi nisu rađeni tokom poslednjih šest meseci i pregledati vaše noge, da vidi da li ima proširenih vena.

Na ovaj pregled bilo bi dobro da ponesete skorije rezultate kontrole krvne slike, mokraće i šećera u krvi, a po potrebi ćete dopuniti ove rezultate analizama koje lekar bude smatrao neophodnim. Planirajte da tokom trudnoće sem prvog pregleda tokom koga se utvrđuje trudnoća, imate još četiri kontrolna pregleda, sa 16, 24, 28 i 32 nedelje. Za sve njih je uglavnom potrebno pripremiti nalaz kompletne krvne slike, mokraće i šećera u krvi. U zavisnosti od nedelje trudnoće, savetovaće vam se i kontrola na HIV, proveriti stanje grlića, kontrolisati anti D antitela, a sa 28 nedelja uraditi i opterećenje glukozom, da bi se ispitalo stanje vašeg metabolizma ugljenih hidrata – to je kontrola da bi se videlo da li postoji problem sa šećerom u krvi.

Sa 36 nedelja treba uraditi HbS Ag i anti HCV AT– test na žuticu, te nalaze brisa grlića i korprokuturu, a sa lekarom se dogovoriri oko otvaranja trudničkog bolovanja 28 dana pre verovatnog termina porođaja. Naravno, ove preporuke o vremenu i sadržaju pregleda važe samo ako se radi o trudnoći niskog rizika i ako se tokom trudnoće ne razviju komplikacije. Ako postoji bilo kakvo odstupanje od normalnog toka ili pogoršanje stanja, potrebno je intenzivirati kontrole i proširiti tim koji kontroliše trudnoću, te uvesti adekvatne laboratorijske kontrole.